Op werkdagen voor 14:00 uur besteld; dezelfde dag verzonden Veilig & snel betalen Elke werkdag van 09:00 - 17:00 uur bereikbaar Gemiddeld beoordeeld met een 8,7
Klittenbandwinkel - webshopkeurmerk

Zelfklevend klittenband: Wat is hotmelt belijming

Het meeste zelfklevende klittenband heeft een rug op basis van een zgn. hotmelt belijming. Dit is een lijm op rubberbasis. Daarmee plakt het op bijna alles. Denk aan harde kunststoffen, metalen, glas, gelakt hout, keramiek, papier en tal van andere materialen. De lijm is vooral bestemd voor binnen gebruik. De hotmeltbelijming moet dus op kamertemperatuur verwerkt worden tot + 40°

Hotmelt lijm heeft een hoge kleefkracht en je kunt deze snel na het aanbrengen al gebruiken. Maar wij bevelen aan om de lijm na opplakken eerst 24 uur te laten uitharden alvorens in gebruik te nemen.

Maak de ondergrond goed schoon en vetvrij.
Het aanbrengen is simpel, verwijder de strip van het klittenband en plak het klittenband op de juiste plaats.

Kan gebruikt worden in combinatie met de klittenband met Acrylbelijming en de opnaaibare varianten.

 

Zelfklevend klittenband: Wat is Acrylbelijming

De lijm is bestand tegen vocht en UV licht en hoge temperaturen. Zelfklevend klittenband met Acryl belijming is ook toe te passen op materialen die weekmakers bevatten, ook wel zachte PVC te noemen. Bijvoorbeeld een kunststof ondergrond of rubberachtige ondergrond zoals opblaasspeelgoed, tenten, tuinslangen, laarzen, dashboard van de auto e.d. Bovendien kan de lijm ook buiten gebruikt worden en is bestand tegen weersomstandigheden als regen. Acryllijm kan meer gewicht aan en kan dus in bepaalde toepassingen binnenshuis ook aanbevolen worden. (bv. het ophangen van een zwaarder gordijn)

Acryl lijm is bestand tegen temperaturen van -30° tot 100°

Hoe moet je het zelfklevende acryl klittenband nu opplakken?

Voor de acryllijm hebben we de volgende adviezen:
Niet bevestigen onder de 10 °C of boven de 30 °C
Ondergrond schoon en vetvrij maken met een kleurloze alcohol (of een stickerverwijderaar)
Tape aanbrengen en goed aandrukken met speciale aandacht op de randen
Met een tape roller de tape nog eens goed aandrukken
24-48 uur de lijm goed laten uitharden
Maar ook voor de hotmeltlijm is altijd belangrijk om de ondergrond eerst goed schoon te maken en ook flink aantal uren te laten uitharden voordat je het gaat gebruiken

Het aanbrengen gaat eenvoudig, verwijder de strip van het klittenband en plak het klittenband op de juiste plaats.
Wij bevelen aan om de lijm na opplakken eerst minimaal 24 tot 48 uur te laten uitharden alvorens in gebruik te nemen.

Plakken van klittenband op textiel of bankkussens is NIET mogelijk.
Daarvoor met klittenband op de stof genaaid worden. Het beste is om daarvoor de luskant van het opnaaibare klittenband te gebruiken.

Wij verkopen de haakband en de lusband los van elkaar. U moet dus altijd beide bestellen voor een volledige werking. Bij ieder artikel wordt een link gegeven naar de contrazijde.

Klittenband bestaat uit twee lagen: een haakkant en een luskant. Hieronder leggen wij uit wat het verschil is.
Klittenband bestaat uit twee lagen: een “haakkant”, die bestaat uit een stuk textiel bedekt met kleine haakjes, wij noemen dit ook wel de harde kant.
De “luskant” die is bedekt met nog kleinere harige lusjes, wij noemen dit de zachte kant.

Worden de beide lagen op elkaar gedrukt, dan haken de haakjes zich in de lusjes en het zit vast.
De haakkant blijft aan meer haken dan alleen aan de zachte luskant van het klittenband. Ook kleeft het zeer goed aan het Klittenvilt en bijvoorbeeld aan vloertegels. Zo blijft een kledingstuk met een klittenbandsluiting in de wasmachine nog wel eens haken aan andere kledingstukken.

Voor een complete werking van het klittenband bestelt u dus beide zijden.

Vervangen van het klittenband op de zool van de schuurmachine

Is het klittenband op de schuurzool versleten? Vervang deze door het oude klittenband te verwijderen. Maak de ondergrond goed schoon.
Op de schuurzool van de schuurmachine is meestal de haakband van het klittenband bevestigd. Daardoor blijft het schuurpapier voor de schuurmachine met de zachte kant hieraan kleven. Van het brede plastic haakband van 100 mm (10 cm) breed, kun je een stuk op maat van de schuurzool knippen en erop plakken.

Het ophangen van een fotolijstje

Een niet te zwaar fotolijstje kan met klittenband aan de muur bevestigd worden. Houd er rekening mee dat de lijmlaag van het klittenband de muur kan beschadigen.

Voorkom het schuiven van boodschappen in de achterbak van de auto

Wij maakten twee houten steunen met aan de onderkant de haakband van het klittenband. De achterbak van de auto is meestal bekleed met een nylon stof waar de haakband van het klittenband aan blijft kleven. En dat doet het goed, want ons boodschappen krat kan geen kant meer op.

We plakten twee smalle stroken zelfklevend haakband op de onderkant van de houten plankjes. Dit haakband blijft heel goed kleven op de ruwe bekleding in de achterbak van de auto

Deze schoenenzak is zelfgemaakt en met klittenband vastgezet in de kledingkast van de caravan.Aan de achterkant van de schoenenzak is de luskant van het klittenband genaaid. In de kast is klittenband met acryl belijming geplakt (i.v.m. de eventueel hoge temperaturen in de caravan).

klittenband caravan

Kijk hier ook nog eens voor de gebruiksaanwijzing van het opplakken van het klittenband.

Het maakt niets uit aan welke kant je de haakkant en waar de luskant plakt of naait. Maar het is handiger om op het object de luskant te plakken of aan jouw gordijn de luskant te naaien.

Dat is omdat aan de haakkant alles blijft kleven, bv een trui of stof of ander vuil. Bij het wassen in de wasmachine blijft ook van alles aan de haakkant kleven (sokken). Dus daarom beter de haakkant aan de muur en de luskant aan het object dat je op wil hangen of vast wil plakken.

Soms is er een uitzondering, bv als je ergens vaak langs loopt of tegenaan stoot met jouw kleding.

Heel irritant die zoemende muggen ‘s nachts.

Een oplossing kan zijn het bevestigen van een muggenhor in het kozijn. Het horren- of vliegengaas verkopen wij niet, maar we kunnen wel een voorstel doen hoe de hor met klittenband in het raam te bevestigen:

In het kozijn plakt u de zelfklevende haakband van bv 20 mm breed. Kan het vochtig of erg warm worden in het raam gebruik dan de klittenband met acrylbelijming.

In principe blijft de hor in dit haakband “kleven”. Soms is het beter om het extra te bevestigen door er nog eens een opnaaibare lusband overheen te bevestigen. Dit moet dan wel heel erg goed aangedrukt worden. Beter is om dit eerst even uit te testen omdat er verschillende soorten/kwaliteiten muggengaas verkocht worden.

Wij vinden de optie om het opnaaibare lusband op de hor te naaien beter. Zeker als de hor regelmatig uit het raam gehaald wordt. U kunt dan het opnaaibare lusband van 20 mm gebruiken, maar onze klanten gebruiken ook wel het extra smalle opnaaibare band van 10 mm. Hier hoeft maar 1 stiksel op aangebracht te worden.

Let er wel op dat er genoeg ruimte is in de sponning van het raam, want het geheel wordt wel wat dikker.

We verwijzen in dit voorstel naar de zwarte kleur, maar genoemde klittenband is ook in de kleur wit verkrijgbaar.

Klittenband is een uitvinding van de Zwitser Georges de Mestral. 
Hij merkte dat de vruchten van de plant Klit (of Arcticum) blijven kleven aan de vacht van de hond, maar ook aan kleding. Hij merkte op dat de klitten overdekt zijn met kleine haakjes, zie zich daarmee aan de kleding vastgrepen. 
De uitvinding werd door hem Velcro genoemd, de samentrekking van de Franse woorden velours (fluweel) en crochet (haakje). In Nederland en ons omringende landen wordt meestal de term klittenband gebruikt. Ook wel geschreven als klitteband of klitterband.

De sterkte van het klittenband is afhankelijk van de grootte van de verbinding, des te meer er wordt gebruikt, des te sterker is de hechting.

Klittenband wordt op verschillende terreinen toegepast:

  • Sluiting van schoenen, kleding, tassen, rugzakken
  • In kampeeruitrusting
  • In de auto-industrie, bijvoorbeeld in de bekleding
  • In de bouw, het ophangen van gevelplaten
  • In de Ict, het bundelen van kabels, bv in een patchkast
  • In toneelkostuums, bij het snel omkleden van de acteurs.

Kabelbinders zijn de ideale oplossing om snoeren en kabels te bundelen.

Een kabelbinder maak je aan het snoer vast, zodat je het daarna ook direct weer bij de hand hebt. Het is van dubbelzijdig klittenband, dus je rolt de kabelbinder om het snoertje heen. En de la is opgeruimd!

De kabelbinders KB30, KB31 en KB32 kunnen doormiddel van een schroef vastgezet worden op een ondergrond. Bovenin de kabelbinder zit al een kruisje voorgestanst waar de schroef zo doorheen geduwd kan worden.

Rol een deken of slaapzak op en houd deze bij elkaar met deze spanband.

Geen parasolhoes en toch de parasol even snel opruimen? Bijeenbinden, net als bij een paraplu, doe je met deze handige spanband.


Rol om het yogamatje bv deze spanband en neem het gemakkelijk mee

Bundelen van een snoer gaat ook heel gemakkelijk met dubbelzijdig klittenband. Het verschil met bv de kabelbinder is dat je zelf de gewenst lengte op maat kan knippen. De kabelbinder blijft aan het snoer hangen, het dubbelzijdige klittenband niet, dus pas op, niet kwijtraken.